SENA grundas för Europeiska nutritionistföreningar

Society of European Nutritionist Associations

Sedan 2018 har Sverige blivit inbjudna till diskussionsmöten tillsammans med andra nutritionistföreningar i Europa, och 2020 tog Nutritionistföreningen över arbetet. Länder som har deltagit i varierande grad sedan start är bland annat Tyskland, Nederländerna, Norge, Danmark, Island, Schweiz och Ungern, där Österrike har varit ett av de mest drivande länderna.

Samarbete och diskussion har hittills varit att hitta en gemensam grund mellan olika länder. Arbete har även skett för  att hitta gemensamma mål och syften med viljan att skapa en internationell förening för att dels främja nutritionistens yrkesroll inom Europa. Vidare har livsmedelssystem och livsmedelsfrågor i dagsläget blivit mer relevanta i hela EU och påverkar centrala europeiska politiska frågor som folkhälsa, klimatförändringar, livsmedelsetik samt livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning.

Det kontinentala perspektivet av frågor som berör nutrition kräver således ett europeiskt svar, vilket har resulterat till skapandet av Society of European Nutritionist Associations (SENA). SENA grundades officiellt den 28:e april 2022 och har sitt säte i Wien, Österrike. Grundarna av SENA är Österrike, Norge, Sverige och Schweiz. Som paraplyorganisation för Europeiska nutritionistföreningar, kommer SENA att sträva att arbeta inom tre huvudaspekter:

  1. Främjande av näringsrelaterad välfärd för att stödja folkhälsan.
  2. Kvalitetssäkrat arbete av nutritionister.
  3. Stöd till näringspolitiska beslut.

Vi i Nutritionistföreningen ser fram emot detta framtida och spännande arbete och vad det kan medföra! För mer information eller frågor går det bra att kontakta Nutritionistföreningens SENA-representanter via vårat kontaktformulär.

SENA kommer med tid etablera en hemsida på adressen http://sena-nutrition.org.

7 frågor med Gayane Sarkisian

Hej på er! Sedan årsmötet har styrelsen fått en ny konstitution och vi håller på att bli varma i våra nya roller. Hoppas ni är lika laddade för ett nytt verksamhetsår som vi är!

Hursomhelst, här kommer årets första inlägg av 7 frågor med Gayane Sarkisian! Gayane är inte bara nutritionist med examen från USA, hon är även legitimerad dietist och personlig tränare som numera är bosatt i Sverige där hon driver sitt eget bolag Gayane Nutrition. Trevlig läsning!

Berätta lite kort om dig själv

Född och uppvuxen i Uppsala med en elitidrottsbakgrund inom tennis. Som junior tävlade jag både nationellt och internationellt och efter gymnasiet flyttade jag till USA, Kalifornien med ett idrottsstipendium för att tävla inom Universitetsidrottens högsta division. Det slutade med att jag studerade nutrition på universitet i sju år och blev utbildad nutritionist, legitimerad dietist och personlig tränare. Efter 10 år i Kalifornien flyttade jag tillbaka och bor nu i Stockholm. På fritiden umgås jag med min familj, är i naturen, spelar tennis, tränar eller lagar mat. 

Varför valde du att läsa till nutritionist? 

Min resa började som pre-medical student då jag ville bli läkare men när jag besökte hjärt- och kärlavdelningen på ett sjukhus fick jag se operationer och insåg att majoriteten inte behövde vara där om de tagit hand om sin hälsa och livsstil. Där och då kom jag till insikten att jag ville hjälpa människor på ett proaktivt sätt genom att specialisera mig inom nutrition och livsstil. Jag tror mycket på individanpassad kost med målet att förebygga sjukdomar och att optimera sin hälsa, inte bara fysiskt men också psykiskt något som redan låg mig varmt om hjärtat sett till min bakgrund som idrottare. 

Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?

Idag driver jag företaget Gayane Nutrition. Till en början jobbade jag uteslutande med kostrådgivning till privatpersoner, idrottare, föreningar och företag men nu är det enbart ett ben i Gayane Nutrition. Idag gör jag det men har även en rad intressanta samarbeten med diverse företag, personer och idrottslag. Det som har fungerat för mig har varit hårt jobb och att se varje tillfälle som en erfarenhet. Jag är väldigt målmedveten, nyfiken och vill ständigt bli bättre eftersom jag inte tror att man någonsin är klar i sitt lärande och eftersom jag brinner för det jag gör har det heller aldrig varit svårt för mig att lägga ned de timmar som behövs.

Vad är roligast med det du gör?

Jag befinner mig i ett skede i Gayane Nutrition där ingen dag är den andra lik, det älskar jag! Jag brinner för att hjälpa människor genom att påverka deras kost, hälsa och förhållningssätt till mat. Jag kan vara kreativ, hjälpa människor, träffa intressanta personer, lära mig nya saker, ständigt utveckla mitt företag och lägga ner min tid på saker som jag tycker är meningsfullt och givande.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag vaknar cirka 06.00 för att kunna träna och sedan göra mig iordning för jobbet. Som sagt är mina dagar väldigt varierande men normalt sett träffar jag klienter, affärspartners samt sköter mitt bolag, vilket är allt ifrån att skapa kostmaterial till marknadsföring. Jag brukar jobba ett par dagar i veckan från mitt kontor inne i stan och spenderar någon dag arbetandes hemma. Slutligen vill jag alltid hålla mig uppdaterad på den senaste forskningen, därför ser jag det som en självklarhet att lägga ned tid på vidareutbildning vilket sker veckovis.

Hur ser du på framtiden för nutritionister?

Jag tror att allt fler individer samt företag inser hur stor roll kosten spelar för att leva ett hälsosamt liv och hur viktig den är i ett miljöperspektiv samt att det finns stora affärsmöjligheter inom nutrition.

Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta. Vad skulle det vara?

Mitt största råd är att lära dig så mycket som möjligt och att hitta din nisch. Därefter sätta upp mål som du kan sträva efter. Självklart vet alla inte exakt vad dom ska göra, om det är fallet var öppen för att lära dig nya saker, nätverka och våga testa dig fram. Det finns inte bara en ”rätt” väg, så ta ett steg och oftast öppnar det massvis med nya möjligheter.

 

Publicerat av:
Lovisa Wilhelmsson

Nutritionist i fokus – Jenny Rossen

Ett efterlängtat inslag är tillbaka på bloggen – Nutritionist i fokus!
Nutritionistföreningen har nämligen fått tag på en driven nutritioniststudent vid namn Erika Holmberg som hjälper oss med intervjuerna till dessa inslag. Vi tackar Erika och önskar er trevlig läsning!

Jenny Rossen är idag 48 år och bor tillsammans med sin man och tre barn i Stockholm. Ett tidigt intresse för både den fysiska aktiviteten och matens betydelse för hälsan ledde fram till en examen i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan år 1996, och därefter en magisterexamen i nutrition vid Stockholms universitet år 2001.

Förutom ditt generella intresse för hälsa, varför valde du att läsa till just nutritionist?

– Det finns ojämlikheter i hälsa som beror på livsstil och miljöfaktorer. Dessa ville jag arbeta med. Jag ville arbeta förebyggande och bidra med något på det viset.

Ett förebyggande arbete för bättre hälsa tog fart direkt efter Jennys examen i nutrition. Hon blev kvar på Karolinska institutet och jobbade där som forskningsassistent på enheten för just preventiv nutrition, sedermera folkhälsonutrition, mellan år 2002 och 2011. Efter en period som entreprenör då hon drev café tillsammans med sin syster och jobbade som konsult hos Karolinska institutet, Livsmedelsverket och Stockholms stad, så hamnade Jenny till slut på Sophiahemmet Högskola där hon jobbar kvar idag. Viljan att arbeta förebyggande finns kvar och på Sophiahemmet Högskola får Jenny möjlighet att göra just det. Hon bedriver där forskning på hur man kan förebygga uppkomsten av kroniska sjukdomar med hjälp av goda matvanor och fysisk aktivitet. Förutom att studera den fysiska aktivitetens betydelse för typ-2 diabetes, så är hon idag även delaktig i en studie som ska leda fram till en webbaserad tjänst där man kan välja att jobba med sina levnadsvanor och sedan få anpassad återkoppling på sin progression genom artificiell intelligens.

Vad är det som är roligast med den forskning du gör idag?

– Jag tycker att det är väldigt intressant och spännande att hitta vad som kan pusha människor i rätt riktning för att få till en förändring som håller på sikt och som man känner sig nöjd med själv.

Förutom forskning så undervisar Jenny även i folkhälsa vid Sophiahemmet Högskola. När hon blickar framåt så har hon tankar på att starta en ny utbildning på Sophiahemmet Högskola för att öka det hälsofrämjande arbetet inom hälso- och sjukvården. Enligt henne så finns det idag ett kunskapsgap och det vill hon se till att fylla. För nutritionister generellt så ser hon en ljus framtid eftersom nutrition är ett så pass viktigt ämne och det finns ett behov av nutritionister.

Har du några avslutade tips till de som just nu studerar eller funderar på att studera till nutritionist?

– Ett bra tips är att kombinera sin nutritionistutbildning med en annan utbildning, då öppnar sig fler karriärvägar.

 

Av: Erika Holmberg

7 frågor med Suzanne Janzi

Hej och välkomna tillbaka efter ett längre sommaruppehåll! Vi i styrelsen hoppas att ni har njutit av sommaren och fått tid att återhämta er. Vi är glada att vara tillbaka med ett nytt inlägg till er. Denna gång svarar Suzanne Janzi på våra 7 frågor. Suzanne är doktorand inom nutritionsepidemiologi på Lunds universitet. Trevlig läsning!

1. Berätta lite kort om dig själv!

Jag heter Suzanne, är 25 år, och bor i Lund med min partner David och vovve Hilma. Förutom nutrition är mina intressen konst, djur och styrkelyft. Min ambition i livet är att bli ”Den där biffiga forskande konstnären som räddar en massa djur”! 😉

2. Varför valde du att läsa till nutritionist?

Efter gymnasiet var jag inte säker på vad jag ville plugga, men jag visste att jag ville förstå ”the big picture” av hur kroppen och människor fungerar. När jag läste om nutritionistprogrammet kändes det klockrent. Jag var intresserad av kost och hälsa och utbildningen inkluderade allt ifrån kemi och biologi till epidemiologi och idrottsnutrition. På köpet visade det sig att jag älskar forskning, vilket det läggs mycket fokus på under programmet!

3. Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?

Jag är doktorand inom nutritionsepidemiologi på Lunds universitet där jag forskar om vad som karaktäriserar högsockerkonsumenter med avseende på genetik, tarmflora och metaboliter. Jag skrev mitt kandidatarbete i Emily Sonestedts forskargrupp. Jag tyckte att forskningen var otroligt spännande och viktig, samt att de som jobbade i gruppen var väldigt inspirerande och trevliga. Det var därför en självklarhet att även skriva mitt magisterarbete i samma grupp. Jag fortsatte därefter jobba i gruppen på heltid.

4. Vad är roligast med det du gör?

Det roligaste med mitt jobb är att det kräver så mycket nyfikenhet och kreativitet när det gäller att hitta rätt metoder för att studera komplexa samband, men även när det gäller att hitta sätt för att förmedla forskningsresultaten på ett snyggt och lättförståeligt sätt!

5. Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Precis som många andra jobbar jag hemifrån nu på grund av pandemin. Mina dagar varierar ganska mycket beroende på vad som är aktuellt. Ibland läser jag kurser, deltar i konferenser eller förbereder föreläsningar/lär ut, medan jag under andra perioder främst fokuserar på mina pågående forskningsprojekt. En vanlig dag för mig just nu består av att först mata och rasta Hilma, göra en kopp kaffe och sedan börja jobba. Jag försöker ta tag i de mest krävande arbetsuppgifterna på morgonen eftersom jag känner mig som mest kreativ och energisk då. Dessa arbetsuppgifter kan vara att exempelvis genomföra statistiska analyser, skriva på manuskript eller skriva examinationsuppgifter till någon kurs jag läser. Ibland kläms ett eller annat möte också in under förmiddagen. Jag äter sedan lunch och gymmar eller går på promenad med Hilma. Eftermiddagarna består ofta av att svara på mail, läsa artiklar och annat som känns aktuellt just då.

6. Hur ser du på framtiden för nutritionister?

Jag tror att framtiden för nutritionister är ljus. Man får en så pass bred kunskapsgrund att man kan jobba inom många olika arbetsområden. Man bör dock vara beredd på att behöva förklara varför man har rätt kompetens för diverse jobb i och med att många inte vet vad nutritionister är och kan.

7. Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta, vad skulle det vara?

Våga fråga om möjligheter! Fråga om hur andra personer fick sina jobb och vilken väg som ledde dit. De allra flesta hjälper mer än gärna till.

7 frågor med Stina Norberg

Hej i sommarvärmen! Vi är äntligen tillbaka med ett nytt inlägg av 7 frågor! Ett inslag här på bloggen där vi ställer sju frågor till yrkesverksamma nutritionister. Denna gång svarar Stina Norberg, nutritionist och folkhälsoutvecklare på Region Jönköping. Perfekt läsning i hängmattan eller på stranden! Hoppas att du njuter av sommaren, vart du än befinner dig!

 

  1. Berätta lite kort om dig själv!

    Jag heter Stina Norberg, 32 år, och bor utanför Jönköping.

  2. Varför valde du att läsa till nutritionist? 

    Jag var fascinerad och intresserad av att lära mig mer om kroppens fysiologi, hur den fungerar och hur vi människor påverkas av vad vi äter.

  3. Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?

    Idag jobbar jag som folkhälsoutvecklare och nutritionist på Region Jönköpings läns folkhälsosektion. Där är jag länsansvarig för utvecklingen av levnadsvanan Hälsosamma matvanor. Jag arbetar både mot kommunernas kostchefer, primärvårdens matrådgivare, sjukhusens dietister, regionens forskningsenhet, regionens utvecklingsenhet, miljöavdelningen, nationella nätverk och utsatta målgrupper ute i samhället. Jag fick jobbet dels tack vare min utbildning som nutritionist och min masterutbildning som Folkhälsovetare, men även tack vare mina andra erfarenheter från student- och arbetsliv. Mina examensarbeten handlade just om hur matvanorna påverkar folkhälsan. Jag var praktikant på Världshälsoorganisationens europakontor i Köpenhamn under ett halvår.

  4. Vad är roligast med det du gör?

    Det är möjligheten att vara med i många olika sammanhang, men som alla berör främjandet av hälsosamma matvanor i befolkningen.

  5. Hur ser en vanlig dag ut för dig?

    Det är många möten med olika verksamheter och nätverk som jag samarbetar med. Det tar upp minst 70% av dagen. Resterande tid handlar om att vara kontaktperson i olika frågor som berör mitt område, utveckla statistik, olika typer av dokument eller kunskapsövervakning av nya studier.

  6. Hur ser du på framtiden för nutritionister?

    Jag har god tilltro på oss och jag hoppas vi blir fler och framför allt fler som dyker in på området hälsosamma matvanor och dess påverkan på kroppen.

  7. Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta, vad skulle det vara?

    Rikta in dina examensarbeten på de områden som du är intresserad av och där du skulle vilja arbeta i framtiden. Om du inte lyckas komma intill en verksamhet så kanske du kan göra någon typ av undersökning som du är intresserad av och som ger dig mer kunskap inom området. Förutom 1177, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) finns nedan ytterligare ett par tips på ledande nationella styrdokument för oss som arbetar regionalt i landet som du kan hämta inspiration ifrån: