Nyheter

Hej alla!

Ni har väl inte missat att Nutritionistföreningen har börjat sända ut månadsbrev?

Nyhetsbrev

Varje nyhetsbrev kommer delvis att innehålla information om vad som sker i föreningen men även inkludera intressanta nyheter och publikationer som dykt upp inom nutritionsområdet. Vi hoppas att detta kommer att väcka intresse för allt spännande som händer inom området.

Styrelsen har fått höra att vissa av er inte får våra mail och det verkar som att de hamnar i skräpposten hos vissa. Vi kommer att meddela er på sociala medier när något nytt skickas ut, så ett tips från oss är att kolla skräpposten om ni inte har fått någonting.

Om ni har dessa problem och behöver hjälp, tveka inte att höra av er via mail eller sociala medier så ska vi försöka hjälpa er så att ni inte missar något spännande!

Vi vill önska er alla en fin söndag!

7 frågor med Emma Sjögren

Hej alla!
I detta inlägg ställer vi sju frågor till Emma Sjögren som studerat Nutrition och livsmedelskunskap i Kalmar. Sedan examen har hon jobbat inom olika livsmedelsföretag med spännande arbetsuppgifter.
Vi frågar mer om utbildningen i Kalmar och tar reda på vilka yrkesmöjligheter Emma har haft efter utbildningen.
20160707_080344
1. Berätta lite kort om dig själv

Jag heter Emma Sjögren, är 27 år gammal och bor i Helsingborg. Jag jobbar sedan 2016 på Findus, numera på huvudkontoret i Malmö. På fritiden är jag också gruppträningsinstruktör på Fitness24Seven.

2. Du har studerat Nutrition och livsmedelskunskap i Kalmar. Hur kommer det sig att du valde att läsa utbildningen och på vilket sätt skiljer den sig från andra nutritionsutbildningar?

Det var från början nutritionsdelen som fick mig att bli intresserad av programmet. Ju längre in i utbildningen vi kom insåg jag hur mycket kemi det var, kemi kopplat till mat och kroppen. Det var så spännande och visade sig att det passade mig perfekt. Det är det som skiljer denna utbildning från övriga nutritionistutbildningar, man får en kandidatexamen i kemi med inriktning på livsmedel.

3. Vilka typer av kurser läste ni på programmet? Såhär i efterhand, är det någon av kurserna som varit extra lärorik och som du haft nytta av i ditt arbete? 

I början var det mycket grunderna inom kemi, sen blev det mer inriktat på livsmedel och även nutritionsdelen. Vi läste biokemi, livsmedelskemi, livsmedelsmikrobiologi men också nutrition och fysiologi. De kurser som jag har mest nytta av idag i mitt arbete är de kurser som berörde mikrobiologi.

4. Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?

Idag jobbar jag på kvalitetsavdelningen på Findus som Supplier Assurance Manager. Det innebär att jag jobbar med att kvalitetssäkra Findus leverantörer, att de uppfyller de standarder som finns och de krav som vi ställer. Jag reser alltså en del i mitt arbete till våra leverantörer och kontrollerar deras kvalitetsarbete på plats.

Jag fick mitt första jobb direkt efter examen på Arla i Kalmar som laboratorieassistent, där jag även jobbade extra under studietiden. Min sambo fick jobb på västkusten och jag hittade ett vikariat på Findus, vilket var ett företag som jag länge tänkt att jag skulle vilja jobba på. På grund av många omorganisationer fick jag förfrågan om en tillsvidaretjänst och här är jag idag!

5. Vad är roligast med det du gör?

Det roligaste med mitt jobb är att jag lär mig nya saker varje dag. Man ställs inför många svåra och kluriga situationer, men det är otroligt utvecklande. Jag får se många olika livsmedelsindustrier, träffa mycket människor och jag får testa mycket mat, haha! Det är en fantastisk förmån.

6. Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Ingen dag är den andra lik. När man jobbar på en kvalitetsavdelning så vet man aldrig vad som dyker upp, det är det som gör jobbet så spännande! Det kan vara allt från en dag med bara inbokade möten, till en dag som endast består av resor eller en heldag i en fabrik.

7. Vad tror du att du gör om 10 år? 

Om 10 år tror jag att jag har ett liknande arbete som jag har idag men med så mycket mer erfarenhet. Förhoppningsvis är jag mer inriktad och kanske rent av specialist på ett visst område!

Nutritionist på utbyte

Hej kära läsare!

Oavsett om man funderar på att läsa en termin, ett år eller längre utomlands eller inte ägnat en tanke åt det, kan det vara kul att få inblick i detta från någon som gjort ett utbyte.

Emmie Söderström är utbildad nutritionist som läser masterprogrammet i nutrition på Stockholms Universitet och Karolinska Institutet. Hon är dessutom styrelseledamot i Nutritionistföreningens styrelse. Under hösten 2017 fick hon möjligheten att studera utomlands och valet föll på New York och New York University (NYU). Vi har ställt några frågor till henne.

image4

 

Varför utlandsstudier och varför New York?

Till en början var jag osäker på om jag ville studera utomlands men en kurskamrat drog med mig på ett möte på Stockohlms Universitet. När jag insåg att New York var en av städerna man kunde åka tiill visste jag att om det är någonstans jag ska åka då är det dit! Efter ansökan och några veckors väntan fick jag veta att jag hade turen att bli nominerad till en av två platser. Allt kändes som en dröm då jag alltid älskat New York och velat prova på att bo där.

Hur var det annorlunda att studera i New York jämfört med Stockholm?

På NYU läser man alla kurser samtidigt och inte en åt gången som jag gjort här hemma. Jag upplevede därmed att det var mer att göra. Överlag kändes studierna mer stressiga än hemma i Sverige. Upplevde även att studenterna förväntades göra så många saker utöver skolan, som internships, jobba ideellt och så vidare. En annan miljö än vad i alla fall jag var van vid hemifrån.

Vad läste du för kurser och var det någon som stack ut från mängden?

En salig blandning av kurser relaterade till mat/nutrition på något sätt. Jag läste allt från mathistoria, nutrition för barn, urban odling, en matlagningskurs samt en kurs som belyste globala matproblem relaterade till politik och klimat.

Jag tycker att kursen i urban odling något som var extra spännande då det var ett helt nytt område för mig. Fick bland annat lära mig om odlingsmetoden hydroponisk odling, en metod där man inte använder sig av jord utan odlar växter direkt i vatten, som berikats med all näring växterna behöver. Samtidigt används en artificiell ljuskälla, vilket möjliggör odling på en rad olika platser. Att systemet dessutom är platseffektivt gör det intressant för framställning av mat. Hade aldrig tidigare hört om konceptet i Sverige men så fort jag kom hem kunde jag läsa om projekt runt om Stockholm som använder sig av metoden, vilket kändes oerhört spännande!

Vad var det bästa med att bo i New York?

Att prova på att bo i en favoritstad, känns sig som hemma och lära känna nya människor. Att New York dessutom har allt att erbjuda inom matväg och underhållning är ett stort plus! Skulle absolut kunna tänka mig att flytta tillbaka dit och bo där under en period!

Skulle du rekommendera utlandsstudier för blivande nutritionister?

Ja, absolut! Jag tror att genom att studera i ett annat land så kan man lära sig otroligt mycket om sig själv men även få nya perspektiv inom sitt huvudområde. Man får även möjlighet att knyta kontakter med andra människor verksamma inom samma bransch, vilket jag tror kan vara värdefullt för framtiden. Det är mycket jobb med att komma iväg men i slutändan är allt slit!

New York är lite av ett matmecka, har du haft någon häftig eller annorlunda matupplevelse som du vill dela med dig av?

Ja! Under min sista dag gick jag för att äta Impossible burger. Det är en vegetarisk hamburgare som smakar och ser ut som kött. Själva “köttet” till och med blöder. Tycker att denna burgare är ett bra exempel på hur mattrenden med mer vegetarisk mat, nutritionsvetenskap samt ett businesstänk kommer samman och skapat en unik produkt. Verkligen inspirerande och hamburgaren är något jag kan rekommendera alla som åker till USA att testa på. Innan vi vet ordet av finns den säkert i Sverige också!

image5

image6

image1

 

7 frågor med Fredrik Rosqvist

Hej!

I serien 7 frågor träffar vi nutritionister i arbetslivet. Tanken bakom serien är att lyfta fram yrket och visa på den stora bredd som utbildningen ger. Denna gång är vi glada att presentera nutritionisten och forskaren Fredrik Rosqvist. Fredrik gör för närvarande sin Postdok vid University of Oxford med fokus på fettsyrametabolismen. Mycket spännande tycker vi och önskar honom stort lycka till!

 

Fredrik Rosqvist

 

1. Berätta lite kort om dig själv

Jag tog examen 2010, därefter gick jag raka vägen in i forskningsvärlden. Jag blev projektanställd på deltid för att jobba med en interventionsstudie i Uppsala, där jag också hade gjort mitt examensarbete. Därefter blev jag antagen som doktorand på heltid och försvarade min avhandling 2016, som handlade om olika fetters effekt på kroppssammansättning, fettinlagring och metabolism.

2. Varför valde du att läsa till nutritionist? 

Jag blev fascinerad av hur maten påverkar kroppen och ville förstå hur/varför. Intresset uppstod när jag var ca 15 år och insåg att kosten påverkar idrottsliga prestationer. Nutritionsintresset som sådant tog dock snabbt överhanden och under gymnasiet gick jag all-in för att bli nutritionist. Jag hade inget specifikt yrkesmål när jag började utan har hela tiden drivits av min egen nyfikenhet av att vilja förstå mer, och det gäller fortfarande.

3. Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?

Ända sedan jag blev doktorand har jag jobbat heltid med forskning. Under studietiden fick jag klart för mig att jag ville forska, så inför mitt examensarbete sökte jag upp en grupp som ägnade sig åt det jag själv helst skulle vilja göra, nämligen kostinterventioner med fokus på fett; se punkt 1. Efter att min avhandling var klar stannade jag kvar i samma grupp ytterligare ett år samtidigt som jag planerade för nästa steg, att byta forskargrupp en tid för att inhämta nya kunskaper och bli mer självständig som forskare (postdok). Jag planerade ett projekt och beviljades pengar för detta, så nu gör jag min postdok vid University of Oxford där jag undersöker fettsyrametabolismen i levern med hjälp av stabila isotoper.

4. Vad är roligast med det du gör?

Det roligaste är att försöka förstå fysiologin bakom de resultat/effekter vi ser i våra studier, väva samman detta med vad som observerats i tidigare studier och skriva ihop en artikel som bidrar med ny information/förståelse. Att tolka data helt enkelt. För att kunna göra det behöver man vara väl insatt i ämnet, vilket innebär att läsa många artiklar och fundera mycket, vilket jag finner stimulerande. Det är en väldigt häftig känsla att kunna bidra med en ny pusselbit. Att åka på konferens och presentera sina resultat, ta del av andras och diskutera med forskare inom samma fält är också väldigt stimulerande.

5. Hur ser en vanlig dag ut för dig?

En ”vanlig” dag är omväxlande och beror helt på vilken (studie)fas vi befinner oss i. Jag jobbar främst med interventionsstudier; först ska studien planeras och läggas upp noggrant för att kunna besvara huvudfrågeställningen – vad ska deltagarna äta och hur länge? Vilka deltagare ska vi inkludera och hur många? Vilka mätningar ska vi göra? osv. I denna fas blir det mycket diskussion med medarbetare om för- och nackdelar, liksom jämförelser med tidigare litteratur. När detta är gjort skrivs en ansökan om etisk prövning, där upplägget förklaras i detalj och risker för deltagarna vägs mot kunskapen studien förväntas ge; så det krävs en hel del förarbete innan studien kan börja. När studien väl är igång blir det ofta mycket logistik och praktiska göromål– kommunicera med och träffa deltagare, dela ut studielivsmedel, utföra mätningar/samla in data, analysera prover på labb etc – vilket är en intensiv men väldigt givande period. När studien väl är genomförd återstår statistisk analys av data och försöka förstå vad det blev av allt, och skriva en eller flera artiklar.
Periodvis går mycket tid till att skriva ansökningar om pengar.
Nu under postdokperioden ligger mycket fokus på att lära nya tekniker för att studera ämnet djupare.

6. Hur ser du på framtiden för nutritionister?

Jag är positiv och är av uppfattningen att framtiden blir vad vi gör den till. Vet man vad man vill och vågar satsa tror jag framtiden ser bra ut.

7. Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta. Vad skulle det vara?

Fundera på vad du vill ha ut av utbildningen/vad du vill göra när du blir ”klar” – vad behöver du göra för att komma dit? Komplettera utbildningen därefter. Våga satsa på det du vill göra, men var beredd att jobba för det. Skaffa (relevant) erfarenhet under tiden om möjligt, t ex sommarjobb inom livsmedelsindustrin, i någon forskargrupp, kurs i statistik, retorik, presentationsteknik, skrivande etc.

7 frågor med Kristina Andersson

Välkomna till ett nytt blogginlägg, denna gång med Kristina Andersson. Kristina är näringsfysiolog, föreläsare, inspiratör och författare. Vi hoppas att ni blir inspirerade!

Kristina-Andersson

1. Berätta lite kort om dig själv

Kristina Andersson, 39 år, från Skåne men bott i Sthlm sedan 2000 då jag började på nutritionslinjen. Driver eget företag sedan 2008.

2. Varför valde du att läsa till nutritionist?

Jag började läsa biomedicin. Det var fascinationen kring kroppen och hur vi fungerar som lockade mig. Hade väl egentligen läkare också i åtanke från början. Men efter två år på biomedicinarprogrammet så kände jag tydligare och tydligare att jag skulle vilja komma närmre “verkligheten”, människorna och friskvårdstänket. Jag kontaktade då ansvariga på nutritionslinjen och kunde helt enkelt göra en flytt. På den tiden läste man nämligen all kemi, biologi, fysiologi etc. först så de första två åren var nästan identiska. Jag hoppade på nutitionslinjen på termin 4

3. Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?

Jag är egen företagare, skriver böcker, föreläser och gör diverse konsultuppdrag. Jag gör även en hel del media och tv-uppdrag så som barnprogrammet “Här är din mat” och “Biggest loser” Det är väldigt varierat och kul men sjävklart även lite krävande ibland.

Jag fick jobb hos Fredrik Paulun när han skulle starta sitt Näringscenter i januari 2005. Där jobbade jag som verksamhetschef fram till 2009. Det blev min sprängbräda. Jag hade utbildningar, kurser, föreläsningar, klienter, gjorde konsultuppdrag åt företag etc. och fick ingångar i mediabranschen och kontakter på bokförlag därifrån.  Sen fortsatte jag bara på samma sätt i egen regi.

4. Vad är roligast med det du gör?

Oj, det är svårt. Det måste vara variationen. Jag tröttnar snabbt på saker så denna variation är perfekt för mig. Jag älskar tex. att undervisa men efter några dagar så blir jag trött på det. Att grotta ner i ett ämen och sen skriva om det är också jättkul men även det tröttnar man på. Sen att vara ute och inspirera och få föra vidare den fascination jag själv känner är fantastiskt.

De roligaste uppdragen är nog de jag inte själv kan komma på i förväg. När någon kontaktar mig och behöver en näringsfysiolog till något spännade projekt.  Nu händer det ju t.ex mycket spännande i foodtech världen.

5. Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Hahaha.. finns inga vanliga dagar :). Ibland sitter jag vid skrivbordet som vilken kontorsråtta som helst och sköter admin grejer, läser artiklar och förbereder saker. Andra dagar kånkar jag runt i landet på föreläsningar, har möten med samarbetspartners och funderar ut nya smarta, revolutionerande löningar och ibland är det intervjuer och mediagrejer som gäller. Som sagt, väldigt varierat. Men det blir till slut vardag även på det.

6. Hur ser du på framtiden för nutritionister?

Jag tror och hoppas att samhället kommer att förstå värdet i att förebygga mer och mer och att vi nutritionister är en viktig pusselbit för att förbättra folkhälsan.

7. Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta. Vad skulle det vara?

Hitta ditt varför, det du är grym på, det du brinner för och sen kör! Har man det drivet så tror jag att det ger väldigt bra förutsättningar för att lyckas. Håll dig uppdaterad och värna om det vetenskapliga tänket som utbildningen ger oss. Det är viktigt i den värld vi lever i idag där det dels händer otroligt mycket forskningsmässigt inom vårt område, dels finns så många andra högljudda röster att “slåss” mot.