7 frågor med Fredrik Söderlund

Hej allihopa! Nu har vi styrelsen startat upp arbetet igen sen sommaruppehållet med ny energi. Som tidigare nämnt planerar vi ett stort event till hösten. Vi har dessutom lyckats fylla de vakanser som var kvar efter årsmötet. Mer info kring båda kommer i nästa nyhetsbrev som är planerat för nästa vecka!

Hursomhelst, här kommer årets första inlägg av 7 frågor med Fredrik Söderlund! Som har dessutom tidigare varit styrelseledamot i Nutritionistföreningen. Trevlig läsning!

 

Berätta lite kort om dig själv

Mitt namn är Fredrik Söderlund, jag är född och uppvuxen i Västerås men flyttade till Stockholm efter att ha pendlat mitt första år av nutritionskandidaten. Jag har ett stort intresse av sport och idrott, dels att utöva själv, och dels som underhållning.

Varför valde du att läsa till nutritionist? 

Jag har alltid haft en stark relation till både idrott och näringslära och ville därför utöka min kunskap inom nutrition och
dess effekter på prestation. Ju djupare jag sedan tog mig ner kaninhålet så insåg jag att mitt verkliga intresse inte låg i att
förbättra prestationen för idrottare, utan snarare att försöka påverka det större perspektivet när det kommer till nutrition.

Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?

Idag är jag doktorand inom nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet där jag forskar på kopplingar mellan tillsatser och
tillagningsbiprodukter i livsmedel och diverse folksjukdomar. Jag hamnade här lite av en slump då jag kontaktade Agneta Åkesson
(min nuvarande handledare) under pandemin och diskuterade eventuella projektförslag. Det ledde till att jag fick en tjänst som
forskningsassistent där jag främst arbetade med diverse systematiska översiktsartiklar för NNR2023 och EFSA. Därefter lyckades jag få en
doktorandtjänst inom samma forskargrupp.

Vad är roligast med det du gör?

Det mesta inom forskning är roligt! Även om inte alla dagar är lika roliga så har jag generellt väldigt kul på jobbet och jag trivs
otroligt bra. Den främsta anledningen (utöver kollegorna) är att jag har en variation i arbetet och får hitta lösningar på problem jag
inte visste fanns. Dessutom får jag hålla mig uppdaterad om det senaste inom forskningen, och jag får dessutom betalt för det! Sen är
det även en tillfredsställelse att arbeta med något där jag känner att jag faktiskt gör något som kan bidra till samhället.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Ingen dag är den andra lik, men här kommer ett urklipp av hur en dag kan se ut:
06:30: Klockan ringer och det är dags att masa mig upp ur sängen för frukost och kaffe. Jag är verkligen ingen morgonmänniska så jag
behöver äta min frukost i lugn och ro.
ca 08:00: Under sommaren sätter jag mig på cykeln och trampar de dryga8 km jag har till jobbet. Under vintertid blir det buss.
08:30: Väl framme svarar jag på eventuella mail innan jag tar en dusch på jobbet. Därefter läser jag någon artikel, går igenom data eller
gör annat som ingår i de vardagliga sysslorna. Vissa dagar kan det även vara en kurs eller workshop som står på schemat, medan jag andra
dagar kan behövas på labb. Det ska dock nämnas att största delen av min arbetstid spenderas framför datorskärmar.
12:00: Dags för lunch med kollegorna och den sedvanliga lunchlådan tas fram. Vegetarisk lasagne är en av favoriterna för tillfället.
13:00: Eventuellt något möte, seminarium eller annat intressant som är inplanerat, annars är det tillbaka till datorn för att fortsätta
arbetet.
ca 17:30: Jag hoppar på cykeln och trampar hemåt.
18:00: Hemma är det dags för att fixa kvällens middag och umgås med sambon. Middagen kan variera ordentligt men består oftast av någon
vegetabilisk komponent, vare sig det är huvudproteinet eller en matigare sidosallad.
22:00: Dags att krypa till kojs och förbereda sig för nästa dag.

Hur ser du på framtiden för nutritionister?

Jag tror att behovet av nutritionister är stort, men att alldeles för få vet vilken kompetens vi besitter. Det är därför viktigt att vi
visar våra kompetenser och kan differentiera oss från yrken som saknar den solida vetenskapliga grunden som vi baserar vår kunskap på.

Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta. Vad skulle det vara?

Försök hitta din nisch så snart som möjligt och läs på ordentligt inom det området. Vill du arbeta inom industrin, kolla upp vilka egenskaper och kompetenser som krävs just där. Vill du hellre fortsätta inom akademin, hitta det som intresserar dig lite extra och sträva efter att utvecklas inom det området. Så kan jag även tillägga det mest klyschiga svaret av alla, försök skapa så mycket kontakter inom området som möjligt. Var med på event, prata med föreläsare och håll kontakten med kurskamrater, de kan komma att bli dina kollegor i framtiden.

 

Sammanställt av Cory Rupert

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.