7 frågor med Gayane Sarkisian

Hej på er! Sedan årsmötet har styrelsen fått en ny konstitution och vi håller på att bli varma i våra nya roller. Hoppas ni är lika laddade för ett nytt verksamhetsår som vi är!

Hursomhelst, här kommer årets första inlägg av 7 frågor med Gayane Sarkisian! Gayane är inte bara nutritionist med examen från USA, hon är även legitimerad dietist och personlig tränare som numera är bosatt i Sverige där hon driver sitt eget bolag Gayane Nutrition. Trevlig läsning!

Berätta lite kort om dig själv

Född och uppvuxen i Uppsala med en elitidrottsbakgrund inom tennis. Som junior tävlade jag både nationellt och internationellt och efter gymnasiet flyttade jag till USA, Kalifornien med ett idrottsstipendium för att tävla inom Universitetsidrottens högsta division. Det slutade med att jag studerade nutrition på universitet i sju år och blev utbildad nutritionist, legitimerad dietist och personlig tränare. Efter 10 år i Kalifornien flyttade jag tillbaka och bor nu i Stockholm. På fritiden umgås jag med min familj, är i naturen, spelar tennis, tränar eller lagar mat. 

Varför valde du att läsa till nutritionist? 

Min resa började som pre-medical student då jag ville bli läkare men när jag besökte hjärt- och kärlavdelningen på ett sjukhus fick jag se operationer och insåg att majoriteten inte behövde vara där om de tagit hand om sin hälsa och livsstil. Där och då kom jag till insikten att jag ville hjälpa människor på ett proaktivt sätt genom att specialisera mig inom nutrition och livsstil. Jag tror mycket på individanpassad kost med målet att förebygga sjukdomar och att optimera sin hälsa, inte bara fysiskt men också psykiskt något som redan låg mig varmt om hjärtat sett till min bakgrund som idrottare. 

Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?

Idag driver jag företaget Gayane Nutrition. Till en början jobbade jag uteslutande med kostrådgivning till privatpersoner, idrottare, föreningar och företag men nu är det enbart ett ben i Gayane Nutrition. Idag gör jag det men har även en rad intressanta samarbeten med diverse företag, personer och idrottslag. Det som har fungerat för mig har varit hårt jobb och att se varje tillfälle som en erfarenhet. Jag är väldigt målmedveten, nyfiken och vill ständigt bli bättre eftersom jag inte tror att man någonsin är klar i sitt lärande och eftersom jag brinner för det jag gör har det heller aldrig varit svårt för mig att lägga ned de timmar som behövs.

Vad är roligast med det du gör?

Jag befinner mig i ett skede i Gayane Nutrition där ingen dag är den andra lik, det älskar jag! Jag brinner för att hjälpa människor genom att påverka deras kost, hälsa och förhållningssätt till mat. Jag kan vara kreativ, hjälpa människor, träffa intressanta personer, lära mig nya saker, ständigt utveckla mitt företag och lägga ner min tid på saker som jag tycker är meningsfullt och givande.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag vaknar cirka 06.00 för att kunna träna och sedan göra mig iordning för jobbet. Som sagt är mina dagar väldigt varierande men normalt sett träffar jag klienter, affärspartners samt sköter mitt bolag, vilket är allt ifrån att skapa kostmaterial till marknadsföring. Jag brukar jobba ett par dagar i veckan från mitt kontor inne i stan och spenderar någon dag arbetandes hemma. Slutligen vill jag alltid hålla mig uppdaterad på den senaste forskningen, därför ser jag det som en självklarhet att lägga ned tid på vidareutbildning vilket sker veckovis.

Hur ser du på framtiden för nutritionister?

Jag tror att allt fler individer samt företag inser hur stor roll kosten spelar för att leva ett hälsosamt liv och hur viktig den är i ett miljöperspektiv samt att det finns stora affärsmöjligheter inom nutrition.

Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta. Vad skulle det vara?

Mitt största råd är att lära dig så mycket som möjligt och att hitta din nisch. Därefter sätta upp mål som du kan sträva efter. Självklart vet alla inte exakt vad dom ska göra, om det är fallet var öppen för att lära dig nya saker, nätverka och våga testa dig fram. Det finns inte bara en ”rätt” väg, så ta ett steg och oftast öppnar det massvis med nya möjligheter.

 

Publicerat av:
Lovisa Wilhelmsson

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.