Första utgåvan av folkhälso-tidning med näringsfokus

Under verksamhetsåret 2024 har Nutritionistföreningens styrelse och interna projektgruppen för hälsofrämjande insatser undersökt och kartlagt vilka kompetenser och erfarenheter som nutritionister har i svenska samhället. En första utgåva på en tidning med artiklar kring folkhälsa, kosten och fysiskt träning har tagits fram av Dionisia Palmstedt (projektledare), Thomas Roosdorp och Cory Rupert.

Ni kan hitta utgåvan här: Nutrition Vol 1 – Hälsa och Nutrition

Nutritionist i fokus – Anna Hjort

Nutritionistföreningen är stolt över att presentera Anna Hjort i serien ”Nutritionist i Fokus”. Anna är en driven och engagerad nutritionist med olika sysselsättningar. Hon arbetar idag som gästforskare på Chalmers tekniska högskola med fokus på bland annat blodsockerreglering. Utöver sitt forskningsarbete driver Anna även sitt eget företag Smart Nutrition där hon erbjuder sin expertis inom kost och hälsa, inklusive utbildning och rådgivning till såväl privata personer som företag.

Hur kommer det sig att du ville bli näringsfysiolog?

Enligt Anna började intresset för kost och hälsa redan tidigt under tonåren när hon var aktiv inom ridsport.

”Jag upplevde att relativt små förändringar i kosten fick stor påverkan både på mitt mående och min prestationsförmåga.”

Detta intresse tilltog alltmer och ledde henne till att fördjupa sig i ämnet genom att studera på nutritionistprogrammet vid Karolinska Institutet. Efter sin studietid var hon även engagerad i Nutritionsföreningen. Efter kandidatexamen började Anna arbeta bland annat som egenföretagare, hälsocoach samt så småningom som produkt- och programansvarig för företaget Itrim där hon också spelade en nyckelroll i att starta upp företagets verksamhet i Tyskland. Det fanns dock en stark längtan tillbaka till akademin vilket ledde till att hon senare återvände till skolbänken och läste en magisterexamen i nutrition vid KI.

Vad är nästa steg i din karriär?

”Dels skulle jag vilja doktorera, allra helst inom precisionsnutrition på Chalmers, men jag vill gärna kombinera det med att fortsätta jobba inom mitt eget företag på deltid.”

Hon tillägger att det är både viktigt och roligt att kunna applicera forskning i praktiken.

Har du några tips eller råd för blivande näringsfysiologer?

Anna framhåller vikten av att redan tidigt i utbildningen börja fundera på vilken riktning man vill ta och hur man kan kombinera intresseområden med karriärmöjligheter. Detta eftersom det inte finns någon ”färdig mall” för näringsfysiologer och utbildningen är bred. Det finns jobb, men som näringsfysiolog kan man behöva söka och skapa sina egna möjligheter.

”Efterfrågan på nutrition och den kompetensen som vi [näringsfysiologer] besitter har ökat under åren.”

Anna betonar ytterligare vikten av att nätverka, att fortsätta vidareutbilda sig och att tänka kreativt för att hitta möjligheter och för att öppna fler karriärvägar. Sist men inte minst råder hon alla att följa sin passion.

”Låta passionen leda”

 

Skrivet och sammanställt av Cory Rupert

7-frågor med Rebecka Zaar Chindove

Hej allihopa! Tiden närmar sig till årsmötet för 2024. Mer info går att hitta i nyhetsbrevet.

Här kommer årets första inlägg av 7 frågor med Rebecka Zaar Chindove! Som har dessutom tidigare varit styrelseledamot i Nutritionistföreningen. Trevlig läsning!

Berätta lite kort om dig själv!
Jag heter Rebecka Zaar Chindove och jag är nutritionist och leg. Fysioterapeut. Jag är en nyfiken, driven och styrketräningsgalen person som älskar att ha flera bollar i luften och med ett brinnande intresse för idrottsmedicin.

Varför valde du att läsa till nutritionist?
Jag kom in på utbildningen lite spontant. Jag började läsa till civilingenjör i kemiteknik, men tyckte egentligen mer om biokemi än teknikdelen. Jag hittade nutritionistutbildningen och bytte direkt. Efter halva utbildningen insåg jag att kost och träning går väldigt mycket hand i hand och då hoppade jag på fysioterapeututbildningen.

Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?
Idag kombinerar jag mitt arbete som fysioterapeut på en klinik i Tullinge med olika uppdrag som nutritionist. Jag jobbar bland annat som lärare på Axelson PT-utbildning där jag föreläser om kost och näringslära. Jag jobbar även med utbildning, kostanalyser och kostrådgivning i lag och för enskilda idrottare. Utöver detta ingår jag i Hammarby Handbolls medicinska team både som fysioterapeut och nutritionist. Jag försöker också läsa minst två fristående kurser per år.

Jag studerade till nutritionist och fysioterapeut parallellt på universitet. Intresset för idrottsmedicin växte snabbt under utbildningens gång och jag började tidigt att ta kontakt med potentiella arbetsgivare som jag tyckte verkade intressanta. Jag utbildade mig även till personlig tränare och började erbjuda kostrådgivning vid sidan av studierna för att lära mig mer om coachning.

Många av de uppdrag som jag tagit på mig har jag blivit erbjuden genom kontakter som jag skapat under utbildningen och på olika arbetsplatser. Jag tror därför det är väldigt viktigt att nätverka och våga testa på nya utmaningar för att växa och utvecklas. Mitt första jobb som nyexaminerad var i Hammarby Fotbolls medicinska team och då kunde jag ingenting om fotboll.

Vad är roligast med det du gör?
Att jag får kombinera mina kunskaper inom träning, rehabilitering och kost i mitt arbete.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Det ser väldigt olika ut beroende på hur många uppdrag jag har utöver min roll som fysioterapeut. Ibland föreläser jag om näringslära hela dagen för personliga tränare. Vissa dagar kombinerar jag kliniskt arbete på mottagningen med att jobba med idrottare på eftermiddagen. Under säsongen och matchtäta perioder är jag mycket med laget, både på hemmaplan och iväg på borta matcher. Ibland har jag enskilda kostrådgivningssamtal och vissa dagar behöver jag lägga helt till studier. Jag börjar alltid dagen med en kopp kaffe.

Hur ser du på framtiden för nutritionister?
Jag tror att efterfrågan på nutritionister kommer att öka allt eftersom flera arbetsgivare inser hur viktig kosten är för vår hälsa och omgivning. Det gäller inte bara inom idrottsvärlden utan på alla arbetsplatser. Behovet av den kompentens vi sitter på är redan stor men vi behöver bli bättre på att synas och tydliggöra vår roll. Jag tror också att det är väldigt viktigt att vi som nutritionister får en skyddad titel eftersom vi ofta förväxlas med dietister och lic. kostrådgivare.

Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta, vad skulle det vara?
Två tips.
1. Nätverka med varandra och med andra yrkeskategorier inom den bransch du vill jobba inom.
2. Hitta en mentor som du kan bolla tankar och idéer med.

 

Sammanställt av Cory Rupert

Nutritionistföreningens 40-Årsfirande

Den 28e oktober 12.45 slogs dörrarna upp på Electrolux huvudkontor för att fira Nutritionistföreningens 40 årsjubileum. 

 

 

Efter ett trevligt välkomstmingel med plockmat samlades alla deltagare för att lyssna på ett panelsamtal där föreningens historia diskuterades. Föreningens nuvarande arbete samt framtidsplaner var även något som ventilerades.

 

Anna-Karin Quetel, Lovisa Söderman och Andrea Friedl stod som panelister tillsammans med årets ordförande Thomas Roosdorp som agerade moderator.

 

Efter ett kortare avbrott avlöste nästa panelsamtal med fokus på hur vi kan göra matsystemet mer hållbart och vilka svårigheter vi står inför. 

 

Maria Jacobsen (forskning), Jackie Masete (entreprenör) och Erika Hombert (investerare) stod som panelister och bidrog till en givande och engagerande diskussion.

 

Efter en längre paus med mingel och nätverkande tog Fredrik Paulún över stafettpinnen och föreläste om entreprenörskap, kost och ljusets påverkan på kroppen. 

 

 

Maria Henström var även på plats som representant från KI och nutritionsprogrammet. Vi fick höra henne presentera de preliminära resultaten av alumni enkäten som bland annat ska utveckla nutritionsprogrammet och visar var alumni arbetar med i dagsläget. 

 

 

Dagen avslutades med en video från Electrolux om hållbar matlagning där vi även fick gå in i deras testkök och kolla, samt lite avslutande mingel. Efter eventet drog ett gäng vidare för en AW på Fridhemsplan. 

 

 

Vi vill rikta ett stort tack till alla som dök upp och förgyllde dagen, samt alla panelister och föreläsare som delade med sig av sin kunskap och expertis. Till er som inte kunde komma denna gång, hoppas vi få se nästa event! 

7 frågor med Fredrik Söderlund

Hej allihopa! Nu har vi styrelsen startat upp arbetet igen sen sommaruppehållet med ny energi. Som tidigare nämnt planerar vi ett stort event till hösten. Vi har dessutom lyckats fylla de vakanser som var kvar efter årsmötet. Mer info kring båda kommer i nästa nyhetsbrev som är planerat för nästa vecka!

Hursomhelst, här kommer årets första inlägg av 7 frågor med Fredrik Söderlund! Som har dessutom tidigare varit styrelseledamot i Nutritionistföreningen. Trevlig läsning!

 

Berätta lite kort om dig själv

Mitt namn är Fredrik Söderlund, jag är född och uppvuxen i Västerås men flyttade till Stockholm efter att ha pendlat mitt första år av nutritionskandidaten. Jag har ett stort intresse av sport och idrott, dels att utöva själv, och dels som underhållning.

Varför valde du att läsa till nutritionist? 

Jag har alltid haft en stark relation till både idrott och näringslära och ville därför utöka min kunskap inom nutrition och
dess effekter på prestation. Ju djupare jag sedan tog mig ner kaninhålet så insåg jag att mitt verkliga intresse inte låg i att
förbättra prestationen för idrottare, utan snarare att försöka påverka det större perspektivet när det kommer till nutrition.

Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?

Idag är jag doktorand inom nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet där jag forskar på kopplingar mellan tillsatser och
tillagningsbiprodukter i livsmedel och diverse folksjukdomar. Jag hamnade här lite av en slump då jag kontaktade Agneta Åkesson
(min nuvarande handledare) under pandemin och diskuterade eventuella projektförslag. Det ledde till att jag fick en tjänst som
forskningsassistent där jag främst arbetade med diverse systematiska översiktsartiklar för NNR2023 och EFSA. Därefter lyckades jag få en
doktorandtjänst inom samma forskargrupp.

Vad är roligast med det du gör?

Det mesta inom forskning är roligt! Även om inte alla dagar är lika roliga så har jag generellt väldigt kul på jobbet och jag trivs
otroligt bra. Den främsta anledningen (utöver kollegorna) är att jag har en variation i arbetet och får hitta lösningar på problem jag
inte visste fanns. Dessutom får jag hålla mig uppdaterad om det senaste inom forskningen, och jag får dessutom betalt för det! Sen är
det även en tillfredsställelse att arbeta med något där jag känner att jag faktiskt gör något som kan bidra till samhället.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Ingen dag är den andra lik, men här kommer ett urklipp av hur en dag kan se ut:
06:30: Klockan ringer och det är dags att masa mig upp ur sängen för frukost och kaffe. Jag är verkligen ingen morgonmänniska så jag
behöver äta min frukost i lugn och ro.
ca 08:00: Under sommaren sätter jag mig på cykeln och trampar de dryga8 km jag har till jobbet. Under vintertid blir det buss.
08:30: Väl framme svarar jag på eventuella mail innan jag tar en dusch på jobbet. Därefter läser jag någon artikel, går igenom data eller
gör annat som ingår i de vardagliga sysslorna. Vissa dagar kan det även vara en kurs eller workshop som står på schemat, medan jag andra
dagar kan behövas på labb. Det ska dock nämnas att största delen av min arbetstid spenderas framför datorskärmar.
12:00: Dags för lunch med kollegorna och den sedvanliga lunchlådan tas fram. Vegetarisk lasagne är en av favoriterna för tillfället.
13:00: Eventuellt något möte, seminarium eller annat intressant som är inplanerat, annars är det tillbaka till datorn för att fortsätta
arbetet.
ca 17:30: Jag hoppar på cykeln och trampar hemåt.
18:00: Hemma är det dags för att fixa kvällens middag och umgås med sambon. Middagen kan variera ordentligt men består oftast av någon
vegetabilisk komponent, vare sig det är huvudproteinet eller en matigare sidosallad.
22:00: Dags att krypa till kojs och förbereda sig för nästa dag.

Hur ser du på framtiden för nutritionister?

Jag tror att behovet av nutritionister är stort, men att alldeles för få vet vilken kompetens vi besitter. Det är därför viktigt att vi
visar våra kompetenser och kan differentiera oss från yrken som saknar den solida vetenskapliga grunden som vi baserar vår kunskap på.

Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta. Vad skulle det vara?

Försök hitta din nisch så snart som möjligt och läs på ordentligt inom det området. Vill du arbeta inom industrin, kolla upp vilka egenskaper och kompetenser som krävs just där. Vill du hellre fortsätta inom akademin, hitta det som intresserar dig lite extra och sträva efter att utvecklas inom det området. Så kan jag även tillägga det mest klyschiga svaret av alla, försök skapa så mycket kontakter inom området som möjligt. Var med på event, prata med föreläsare och håll kontakten med kurskamrater, de kan komma att bli dina kollegor i framtiden.

 

Sammanställt av Cory Rupert