7 frågor med Stina Norberg
Hej i sommarvärmen! Vi är äntligen tillbaka med ett nytt inlägg av 7 frågor! Ett inslag här på bloggen där vi ställer sju frågor till yrkesverksamma nutritionister. Denna gång svarar Stina Norberg, nutritionist och folkhälsoutvecklare på Region Jönköping. Perfekt läsning i hängmattan eller på stranden! Hoppas att du njuter av sommaren, vart du än befinner dig!
- Berätta lite kort om dig själv!
Jag heter Stina Norberg, 32 år, och bor utanför Jönköping.
- Varför valde du att läsa till nutritionist?
Jag var fascinerad och intresserad av att lära mig mer om kroppens fysiologi, hur den fungerar och hur vi människor påverkas av vad vi äter.
- Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?
Idag jobbar jag som folkhälsoutvecklare och nutritionist på Region Jönköpings läns folkhälsosektion. Där är jag länsansvarig för utvecklingen av levnadsvanan Hälsosamma matvanor. Jag arbetar både mot kommunernas kostchefer, primärvårdens matrådgivare, sjukhusens dietister, regionens forskningsenhet, regionens utvecklingsenhet, miljöavdelningen, nationella nätverk och utsatta målgrupper ute i samhället. Jag fick jobbet dels tack vare min utbildning som nutritionist och min masterutbildning som Folkhälsovetare, men även tack vare mina andra erfarenheter från student- och arbetsliv. Mina examensarbeten handlade just om hur matvanorna påverkar folkhälsan. Jag var praktikant på Världshälsoorganisationens europakontor i Köpenhamn under ett halvår.
- Vad är roligast med det du gör?
Det är möjligheten att vara med i många olika sammanhang, men som alla berör främjandet av hälsosamma matvanor i befolkningen.
- Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Det är många möten med olika verksamheter och nätverk som jag samarbetar med. Det tar upp minst 70% av dagen. Resterande tid handlar om att vara kontaktperson i olika frågor som berör mitt område, utveckla statistik, olika typer av dokument eller kunskapsövervakning av nya studier.
- Hur ser du på framtiden för nutritionister? Jag har god tilltro på oss och jag hoppas vi blir fler och framför allt fler som dyker in på området hälsosamma matvanor och dess påverkan på kroppen.
- Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta, vad skulle det vara?
Rikta in dina examensarbeten på de områden som du är intresserad av och där du skulle vilja arbeta i framtiden. Om du inte lyckas komma intill en verksamhet så kanske du kan göra någon typ av undersökning som du är intresserad av och som ger dig mer kunskap inom området. Förutom 1177, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) finns nedan ytterligare ett par tips på ledande nationella styrdokument för oss som arbetar regionalt i landet som du kan hämta inspiration ifrån:
- Nationellt kliniskt kunskapsstöd Ohälsosamma matvanor (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
- Socialstyrelsens riktlinjer om levnadsvanor: Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor – Socialstyrelsen,
- Diet | Institute for Health Metrics and Evaluation (healthdata.org)
Sorry, the comment form is closed at this time.