7 frågor med Marina Förström

Vilket väder Sverige har bjudit på i sommar! Vi i Nutritionistföreningen hoppas att ni haft en alldeles underbar semester och att ni tankat ny energi inför hösten. Några av er har kanske fortfarande semester eller så har ni kommit in i jobblunket alternativt inväntar en ny termin på Universitetet? Oavsett situation, tycker vi att det sitter fint med lite ny inspiration i form av 7 frågor. Denna gång med nutritionisten Marina Förström som jobbar på Nacka kommun som inköpare. Trevlig läsning!

1. Berätta lite kort om dig själv

Jag är 32 år och bor i Bagarmossen med min man Mathias och 2-åriga son Viggo. Just nu spenderar jag mer tid i parken än i yogastudion. Jag är alltid engagerad i jobbet, särskilt när det kommer till miljöfrågor kopplat till maten.

2. Varför valde du att läsa till nutritionist?

Min man hittade utbildningen och tyckte den skulle passa mig för att jag var så intresserad av kopplingen mellan mat och hälsa. Redan då tyckte jag att det var viktigt att köpa ekologiskt och för att må bättre testade jag mig fram med detox, tarmsköljning och hälsokost. När jag började på nutritionsprogrammet i Stockholm kände jag direkt att jag hittat rätt!

3. Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?

Nu jobbar jag på Nacka kommun som inköpare där jag är kategoriansvarig för livsmedel och måltider. Under utbildningen jobbade jag extra som konsult på Sodexo i Märsta med att laga och packa specialkost till sjukhus och äldreboenden. När jag tog examen 2010 sökte jag många jobb men det var trögt och jag kompletterade med en statistikkurs för att klara mig ekonomiskt. Till slut fick jag möjligheten att börja jobba heltid på Sodexo med mer administrativa uppgifter och att göra matsedlar och näringsberäkningar. Några månader senare fick jag möjligheten att bli operativ inköpare och köpte då in all mat och materiel. Tack vare inköpserfarenheten i kombination med nutritionen fick jag sedan jobb som avtalsförvaltare av livsmedel på Stockholms stad. Efter några år ville jag ha en ny utmaning och fick gå utbildning till att bli upphandlare på Stockholm istället. Förra sommaren fick jag erbjudande om att börja jobba i Nacka kommun.

4. Vad är roligast med det du gör?

Att samarbeta med och kunna påverka leverantörer, politiker och verksamheter i kommunen såsom skolor och förskolor till mer klimatsmart, näringsriktig och god mat! Just nu planerar vi en seminarieserie till hösten som heter Framtidens mat som riktar sig till all måltidspersonal samt ett matsvinnsprojekt. Jag deltar även i arbetet med att ta fram en indikator för närproducerad mat med förslag på mål till politikerna.

5. Hur ser en vanlig dag ut för dig?

7:00 – Jag (och alla andra småbarnsföräldrar) kommer till kontoret i Nacka stadshus, tar en kaffe och svarar på mail.

8.00 –Tar fram ett beslutsunderlag på olika om leveranserna av livsmedel ska ingå i samlastningscentralen, inklusive konsekvens- och kostnadsanalys. Alternativt skriver jag en tjänsteskrivelse till Kommunstyrelsen om förutsättningarna för en ny livsmedelsupphandling som vi ska annonsera.

11:00 – går ned och gymmar med några kollegor och äter lunch i stadshusrestaurangen.

12:00 – har möte med en livsmedelsproducent som del i marknadsanalysen för upphandlingen av frukt och grönsaker.

13:00 – har dialog med Menigo som är den största leverantören av livsmedel hur vi kan förbättra villkoren, sortimentet eller priserna.

15:30 – Åker hem för att hämta Viggo på förskolan.

6. Hur ser du på framtiden för nutritionister?

Jag ser ljust på framtiden och allt fler börjar känna till titeln. Utbildningens tvärvetenskapliga bredd gör att det går att välja olika inriktningar på arbetsmarknaden. Det finns karriärmöjligheter inom stat, kommun och det privata. För mig har inköpserfarenheten öppnat fler dörrar än nutritionen, men att ha en akademisk utbildning i grunden värderas högt.

7. Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta. Vad skulle det vara?

När du skriver ansökningar så våga ha humor och att hitta din personliga nisch för att sticka ut i mängden. Ta alla chanser som kommer upp för att samla på dig erfarenhet efter examen, även om det oftast inte är drömjobbet eller drömlönen man får direkt. På jobbet är det viktigt med löpande kompetensutveckling genom att gå på så många kurser, seminarier och konferenser som man har möjlighet till.

För att få upp lönen är det bra att byta jobb relativt ofta, ungefär var 3:e år. Har du en chef som inte vill ge mer i lön så förhandla om andra förmåner, t.ex. fler semesterdagar, kurser och möjlighet att jobba hemma någon dag i veckan eller på tåget på väg till jobbet för att få vardagen att gå ihop.

Jag tycker också det är viktigt att vi nutritionister och andra kostutbildade hjälper och stöttar varandra i karriären istället för att se varandra som konkurrenter.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.