7 frågor med Karin Jonsson

Hej! Sommaren är äntligen här trots att vädret visar något annat idag. Därmed passar det alldeles utmärkt med ett nytt inlägg. I dagens 7 frågor träffar vi Karin Jonsson. Karin är nutritionist, driver eget företag och har doktorerat. Vi hoppas att ni uppskattar läsningen!1. Berätta lite kort om dig själv

Jag är en passionerad person, inte minst när det kommer till mat, hälsa mörk choklad och kaffe – och mitt jobb förstås där jag lyckats väldigt bra med att baka in mina stora passioner.

2. Varför valde du att läsa till nutritionist?
Som ung tonåring plöjde jag hälsomagasin och frustrerades över alla otillräckliga svar på spännande frågeställningar. Jag bestämde mig tidigt att jag skulle bli en person som kunde svara på alla frågor som rör mat och hälsa – på ett heltäckande och tillfredsställande sätt. Jag ville bli doktor inom mat och hälsa. Och det är jag nu.

3. Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?

Jag har eget företag där jag jobbar som konsult. Dels inom akademin där jag samordnar mellan akademi och industri inom råg, fullkorn, hälsa, forskning och utveckling och jobbar med kommunikation mot allmänheten, bland annat genom att ha ansvarat för utvecklingen av hemsidan: www.nordicryeforum.info. Dels jobbar jag också med rådgivning till livsmedelsföretag inom hälsa, produktutveckling, kommunikation och lagstiftning. Jag läste tidigt in mig på EU:s regelverk om närings- och hälsopåståenden, redan innan förordningen började gälla. Dels håller jag även föreläsningar och har i begränsad utsträckning kostrådgivningar. Och dels håller jag på att starta upp ett spännande livsmedelsföretag för att ta fram en produkt (till att börja med) som jag saknat i mitt arbete med att hjälpa företag utveckla hälsosamma produkter.

Jag läste en magister i nutrition. Halvvägs in i utbildningen ringde jag till professorn på avdelningen för Livsmedelsvetenskap, Chalmers tekniska högskola, och sa till henne att jag ville doktorera där när jag var klar. Hon hostade lite och sa att vi väl kunde börja med ett examensarbete, när det var dags, och jag påminde henne en gång i halvåret om vår deal. Jag kompletterade nutritionsutbildningen med ett halvår företagsekonomi, och sedan livsmedelskunskap i olika former samt kommunikation och webb. Dessutom läste jag ett halvår i Frankrike på en ingenjörsutbildning inom hälsa, livsmedel och livsmedelsföretagande.

Jag gjorde som planerat mitt examensarbete på Livsmedelsvetenskap, Chalmers. Som färdig nutritionist (2009) startade jag direkt upp mitt egna konsultföretag och började samarbeta med livsmedelsföretag, institut och akademi. Två år senare började jag doktorera på Livsmedelsvetenskap på Chalmers och drev mitt företag parallellt. Hösten 2016 disputerade jag vartefter jag jobbade deltid inom akademin och deltid med mitt företag. Sedan februari i år (2018) är jag helt egen, vilket innebär mycket ansvar och osäkerhet men en stor frihet och möjlighet att få vara kreativ.

4. Vad är roligast med det du gör?

Att kunna föreläsa och prata om saker jag brinner för. Att få vara del av livsmedelsindustrin och påverka den i en hälsosam riktning, det är enormt tillfredsställande. Att kunna göra verklighet av många av mina både storslagna och småslagna och mer normala och halvgalna idéer. Att möta människor, nätverka och bidra med min kunskap i stort och smått. Att ständigt lära mig nytt, inte minst inom områden som inte är mitt expertområde, som trendspaning och marknadsföring.

5. Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Upp tidigt, taxi till tåget mot Stockholm, jobbar på ett föredrag, förbereder mig för en intervju, svarar på mail eller skriver en agenda inför ett telefonmöte. Äter min medhavda älskade frukost med kvarg, keso, frukt, valnötter, kanel och kardemumma som jag avslutningsvis toppar med en bit 85%-ig mörk choklad och kaffe. Kommer fram och skyndar iväg till en konferens, eller har en dag full med möten. Avslutar med ett halvt jobb/privat AW-möte, god middag och ett glas vin. Möter upp en vän som jag sover hos.

Likaväl kan en dag vara åtta timmar framför datorn, frukost och lunch vid datorn, skynda hem för att hämta min 5-åriga dotter från förskolan. Då släpper jag allt jobb.

6. Hur ser du på framtiden för nutritionister?

Jag tror att den är ljus. Både folk och företag blir mer och mer medvetna om att vi nutritionister finns och inte bara dietister, inte minst genom att många nutritionister figurerar i media. Däremot tror jag att det verkligen underlättar att vara kreativ och driven för att själv se till att visa att man har det som krävs för att få det man vill ha och komma dit man vill.

7. Om du skulle ge ett tips till de nutritionister/blivande nutritionister som läser detta. Vad skulle det vara?
Fundera över vad du vill jobba med och försök komplettera utbildningen med ytterligare minst en kompetens, exempelvis kommunikation eller marknadsföring. Var inte rädd att ta för dig och haffa folk och prata med folk, även om de är ”högt uppsatta” och upptagna. Det värsta som kan hända är att få ett nej – eller inget svar alls. Har du lyckats få kontakt med en upptagen person och ni har bestämt att ha någon form av uppföljning, fråga personen när det passar att du återkommer och hur personen helst vill bli kontaktad. Och säg att du kommer att försöka tills du får tag på personen, om den inte misstycker. Många slutar nämligen försöka av rädsla att verka tjatig. Använd LinkedIn smart och effektivt, det är en fantastiskt bra plattform. Nätverka inom olika relevanta forum, underskatta ingen kontakt.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.