Nutritionist på utbyte
Hej kära läsare!
Oavsett om man funderar på att läsa en termin, ett år eller längre utomlands eller inte ägnat en tanke åt det, kan det vara kul att få inblick i detta från någon som gjort ett utbyte.
Emmie Söderström är utbildad nutritionist som läser masterprogrammet i nutrition på Stockholms Universitet och Karolinska Institutet. Hon är dessutom styrelseledamot i Nutritionistföreningens styrelse. Under hösten 2017 fick hon möjligheten att studera utomlands och valet föll på New York och New York University (NYU). Vi har ställt några frågor till henne.
Varför utlandsstudier och varför New York?
Till en början var jag osäker på om jag ville studera utomlands men en kurskamrat drog med mig på ett möte på Stockohlms Universitet. När jag insåg att New York var en av städerna man kunde åka tiill visste jag att om det är någonstans jag ska åka då är det dit! Efter ansökan och några veckors väntan fick jag veta att jag hade turen att bli nominerad till en av två platser. Allt kändes som en dröm då jag alltid älskat New York och velat prova på att bo där.
Hur var det annorlunda att studera i New York jämfört med Stockholm?
På NYU läser man alla kurser samtidigt och inte en åt gången som jag gjort här hemma. Jag upplevede därmed att det var mer att göra. Överlag kändes studierna mer stressiga än hemma i Sverige. Upplevde även att studenterna förväntades göra så många saker utöver skolan, som internships, jobba ideellt och så vidare. En annan miljö än vad i alla fall jag var van vid hemifrån.
Vad läste du för kurser och var det någon som stack ut från mängden?
En salig blandning av kurser relaterade till mat/nutrition på något sätt. Jag läste allt från mathistoria, nutrition för barn, urban odling, en matlagningskurs samt en kurs som belyste globala matproblem relaterade till politik och klimat.
Jag tycker att kursen i urban odling något som var extra spännande då det var ett helt nytt område för mig. Fick bland annat lära mig om odlingsmetoden hydroponisk odling, en metod där man inte använder sig av jord utan odlar växter direkt i vatten, som berikats med all näring växterna behöver. Samtidigt används en artificiell ljuskälla, vilket möjliggör odling på en rad olika platser. Att systemet dessutom är platseffektivt gör det intressant för framställning av mat. Hade aldrig tidigare hört om konceptet i Sverige men så fort jag kom hem kunde jag läsa om projekt runt om Stockholm som använder sig av metoden, vilket kändes oerhört spännande!
Vad var det bästa med att bo i New York?
Att prova på att bo i en favoritstad, känns sig som hemma och lära känna nya människor. Att New York dessutom har allt att erbjuda inom matväg och underhållning är ett stort plus! Skulle absolut kunna tänka mig att flytta tillbaka dit och bo där under en period!
Skulle du rekommendera utlandsstudier för blivande nutritionister?
Ja, absolut! Jag tror att genom att studera i ett annat land så kan man lära sig otroligt mycket om sig själv men även få nya perspektiv inom sitt huvudområde. Man får även möjlighet att knyta kontakter med andra människor verksamma inom samma bransch, vilket jag tror kan vara värdefullt för framtiden. Det är mycket jobb med att komma iväg men i slutändan är allt slit!
New York är lite av ett matmecka, har du haft någon häftig eller annorlunda matupplevelse som du vill dela med dig av?
Ja! Under min sista dag gick jag för att äta Impossible burger. Det är en vegetarisk hamburgare som smakar och ser ut som kött. Själva “köttet” till och med blöder. Tycker att denna burgare är ett bra exempel på hur mattrenden med mer vegetarisk mat, nutritionsvetenskap samt ett businesstänk kommer samman och skapat en unik produkt. Verkligen inspirerande och hamburgaren är något jag kan rekommendera alla som åker till USA att testa på. Innan vi vet ordet av finns den säkert i Sverige också!
Sorry, the comment form is closed at this time.